Amennyiben szülők vagyunk és gyermekünknek szüksége van szemüvegre, csak annyi a dolgunk, hogy bemegyünk egy optikába. A probléma sok esetben nem is a keret típusával van. A szemüvegkeret kiválasztása, amit a gyerek szívesen fog hordani, nem mindig egyszerű. Figyelembe kell venni azt is, hogy melyik az, ami kibírja a későbbi megpróbáltatásokat is.

A folyamat azzal kezdődik, hogy a szemész szakorvos megvizsgálja a gyerkőcöt és megállapítja, hogy milyen típusú hibával rendelkezik, és annak kijavítására milyen dioptriájú szemüveg szükséges. Majd ezt követően meghatározza, hogy milyen rendszerességgel kell a szemüveget viselni, csak bizonyos – szemet erőteljesen igénybe vevő – tevékenységeknél (pl.: iskola, tanulás, olvasás, tévénézés, stb.) vagy állandó használat szükségeltetik. Ez egyénenként és dioptriánként változhat.

Speciális eseteknél előfordulhat, hogy külön javaslatot tesz a szakorvos a szemüveg milyenségére, de legtöbbször a választást rábízzák a szülőre, illetve a gyerekre. Természetesen az optikusok segítséget nyújtanak a szakmailag is megfelelő választáshoz.

Íme, 10 tipp, hogy válasszunk körültekintően szemüveget csemeténknek, hogy az megfelelő legyen számára.

1. Divatos keret

Sajnos a gyerekek hajlamosak ugratni vagy heccelni azon társaikat, akik szemüvegesek, főleg, ha először kapnak szemüveget. Mindegy, hogy milyen rendszerességgel hordják azt. Ennek folyománya lehet, hogy emiatt a szemüveges gyerek elkezd szorongani, és egyre kevésbé szívesen veszi fel a „gyógyító” szemüveget vagy egyáltalán nem használja.

Ebből adódóan kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk, hogy a gyereknek is megfelelő, tetsző legyen az a szemüveg, amit viselni fog. Igyekezzünk azon az úton terelgetni a választás során, ami nekünk szülőnek is megfelel mind anyagilag, mind kinézetileg.

Csak az lebegjen a szemünk előtt, hogy a gyermeknek szüksége van a szemüvegre, tehát próbáljuk megtalálni az arany középutat. Esetleges csábító megoldás lehet, ha elmondjuk, milyen jól áll és megértetjük vele, hogy a szemüveg még egyedibbé teszi őt. Ha nem válik be, próbálkozhatunk egy szép szemüvegtokkal, vagy egy extrább szemüvegtörlő kendővel érdekesebbé tenni a szemüveges létet.

szemüveg 3

2. Műanyag vagy fém?

A gyermekszemüvegek leginkább műanyagból vagy fémből készülnek. Manapság a gyerekszemüvegek piacára is begyűrűzött a divat, tehát most már minden felnőtt méretben kapható forma, stílus és szín is megtalálható kicsi méretben is.

A gyerekek sok esetben akkor fogadják el a szemüveg tényét, ha az egy kicsit érettebbé, felnőttebb kinézetűvé teszi őket, vagy akár Anyához, Apához hasonlatossá.

Mind a két anyagnak van előnye és hátránya is. A műanyag keretekből nagyobb színválaszték található, könnyebb, mint fém társaik, és általában olcsóbbak is. Míg hátránya az, hogy használat során, akár egy cipő, kissé bővülnek, elhajlanak. Nem kell megijedni, ezt az optikusok sok esetben helyre tudják állítani. Itt hangsúlyozandó, hogy a keret típusától függően lehet javítani. Viszont, ha eltörnek egy esetleges baleset folyamán, az ilyen anyagú keretek nem javíthatók!

A fém keretek abban különböznek, hogy könnyen megforraszthatók (ez is típusfüggő). Illetve, ha például a gyerekek ráülnek és valamilyen módon eldeformálódnak, az ügyes optikusi kéz helyre tudja azt állítani a sérülés mértékétől függően. Az valóban elmondható, hogy a fém keretek némi súllyal rendelkeznek, de most már egyre több gyártó igyekszik könnyített fémkereteket előállítani.

Fontos kiemelni, hogy napjainkban már hypoallergén anyagból készült szemüvegek is kaphatók, így ha a kicsinek tudott fémérzékenysége van ezt jelezzük az optikus felé!

Összegezve, mindenképpen javasolt az optikus véleményét kikérni, hogy gyermekünknek melyik típust ajánlja, mert sok esetben az ő véleménye megadhatja a vezérvonalat a választásnál.

3. A megfelelő híd

Attól függően, hogy a szemüvegkeret műanyag vagy fém, más-más orr felőli résszel rendelkezik. A műanyag keretek esetében az orr rész egybe van öntve a keret többi részével, és keretenként eltérő méretű. Míg a fémeknél úgynevezett orrpapucs van kialakítva, hogy a keret megfelelően támaszkodjon az orron. Ennek a megoldásnak előnye az, hogy ezt személyre szabottan be lehet állítani a kicsi orrformájához.

Amennyiben nem megfelelő az orr-rész, a szemüveg súlyánál fogva lecsúszhat, és a gyerek kinézhet a szemüveg felett. Ennek elkerülése érdekében lényeges pontosan beállítani azt.

Az állítást minden esetben optikussal végeztessük, mert szakmailag és technikailag is ő tud sérülés nélkül segíteni!

4. A megfelelő szár választása

A kereteket különböző szárral láthatják el. A hagyományos szemüvegkereteknél a szár viszonylag egyenes, csak a fül mögötti részen van egy pici íve. Ezeket a vásárlást követően, általában személyre szabottan, az optikus beállítja. De létezik olyan kialakítású is – leginkább gyerekeknek – amelynek a vége a fül mögé hajlik, ezt „korbács szárnak” nevezik. Legfőbb feladata, hogy a gyerek fején stabilan a helyén tartsa a szemüveget.

Magyarországon is kapható olyan speciális, akár csecsemőkortól is elérhető szemüveg, melynek a szár végére egy pánt csatolható, ami még stabilabbá és leesés-biztosabbá teszi a szemüveget. Általában az ilyen kivitelű szemüvegek keret része is jobban viseli az igénybevételt.

Lényeges, hogy a gyerek életviteléhez mérten válasszunk a lehetőségek közül.

5. Rugós szár

A szemüveg szárak többsége egy rugóval ellátott „szerkezettel” kapcsolódik a keret elülső részéhez. Viszont léteznek rugó nélküli kialakítások is.

A rugósnak nagy előnye, hogy nagyobb szögben engedi kinyílni a szemüveg szárát, így kevésbé teszi sérülékennyé. Többek között például, ha gyermek elalszik a szemüvegben, megakadályozza, hogy túlzottan megnyomja a kis fejét.

Az ellen is védelmet jelent, hogy a gyerek nehogy túlfeszítse a keretet. Ezáltal még teherbíróbbá téve a szemüveget.

szemüveg 2

6. A szemüveglencse súlya

Az orvos által írt lelet mindig az egész folyamat kiindulópontja. A dioptria típusa és mértéke akár befolyásolhatja is a választandó keret fajtáját. Ezért kiemelten fontos, hogy kikérjük az optikus véleményét.

Magas dioptriák esetében lényeges, hogy amennyire lehetséges, természetesen beleértve az anyagi oldalát is, a lencsét vékonyítva kérjük, mert ekkor jelentősen csökken a lencse súlya, az esztétikusabb vékonyítás mellett.

Nem mellőzhető tény, hogy a magas dioptriával rendelkező lencséknél a széli részeken kellemetlen torzítások is előfordulnak, amelyek a vékonyítással kiküszöbölhetőek. Tehát kisebb a kockázata a torz, életlen perifériás látásnak.

7. A lencse anyaga

Régebben a szemüveglencséket kizárólag üvegből készítették, mert akkoriban az volt az egyetlen alapanyag, amit fel tudtak szemüveg készítés céljára használni.

A technika fejlődésével az üveg lencsék helyét fokozatosan átvették a polikarbonát alapanyagú műanyag lencsék. A fejlődés fő célja a súly csökkentése és a sérülések kivédése volt. Manapság már csak külön kérésre adnak üveg lencsét, de még elérhető.

A jelenlegi műanyag lencséket speciális felületkezelésekkel látják el, amelynek egyik fő alapja a karcolódás minimalizálása. Ezen kívül gyártónként eltérő rétegeket is alkalmaznak.

Amint az előző pontban is olvasható, magas dioptriánál érdemes a vékonyítást választani, mert az könnyebbé teszi a szemüveget.

Fontos megemlíteni, hogy a különböző kerettípusokhoz különböző keménységű lencsék szükségesek, bővebben erről az optikus tud tájékoztatást adni. Gyerekeknél egyébként érdemes minél keményebb alapanyagot választani, hogy kevésbé legyen meg a törés lehetősége.

Fontos a lencseválasztásnál, hogy az mennyire szűri ki az UV sugarakat. Minél kisebb a gyerek, annál érdemesebb a 400 nanométerig szűrő tulajdonságú lencsét választani.

szemüveg 4

8. Sportszemüveg

Azoknál a gyerekeknél, akiknek a látását jelentősen rontja, ha nem viselnek szemüveget sportolás közben, orvosok is javasolják a sportszemüveg használatát. Ezek sokkal jobban megerősített keretek, mint a hagyományos optikai keretek, és többségük egy fejpánttal is el van látva, ami megakadályozza, hogy mozgás közben a szemüveg leessen a fejéről.

Megemlítendő, hogy ezen szemüvegek kialakítása abban is eltér a hagyományostól, hogy sokkal íveltebbek, így jobban ráfekszenek a gyerek fejére. Ennek következtében speciális lencsét igényelnek, amelyeknek az ára ebből adódóan eltérő lehet.

Felmérések kimutatták, hogy a sport közbeni éleslátás mellett előnye, hogy bizonyos esetekben megóvja a szemet az esetleges sérülésektől is.

9. Garancia

A forgalmazók általában a szemüvegre vállalnak garanciát. Ez minden esetben a normál, rendeltetésszerű használat mellett bekövetkező hibákra értendő.

A lencsék esetében a felületkezelés teszi függővé a garancia idejét, illetve meglétét. Természetesen ez is gyártónként változó.

Érdemes gyerekünknek is a garanciával ellátott lencséket választani, még ha az plusz költséget is jelent, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő rétegben van fent a felületkezelés és a funkciójának maximálisan meg is felel.

10. Pótszemüveg készítése

Nagy dioptriával rendelkező gyerekek esetében lényeges a pótszemüveg megléte, mert esetleges sérülések esetén, a javítás időbe telhet és addig a gyermek nem fog élesen látni. Tehát mindenképpen javasolt a pótszemüveg készítése ilyen esetekben.

Amennyiben ezt a 10 kritériumot szem előtt tartjuk a szemüveg vásárlás esetén, biztosak lehetünk benne, hogy csemeténk a megfelelő szemüveggel fog rendelkezni és azt megfelelően használva segíteni fogja a jobb látásban.,

Istvánfi Kinga