A 2020-ban világjárvánnyá váló SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 megbetegedés Kínában kezdődött 2019. novemberében. Az első orvos, aki felhívta a figyelmet a különös járványra, dr. Li Wenliang, wuhani szemész. Több súlyos kötőhártyagyulladással jelentkező és felső légúti panaszokkal, lázzal megbetegedett páciense után jelezte a járványügyi hatóságnak, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja merült fel benne és hasonló a 2002-03. megjelent SARS járványhoz. Dr. Li praktizáló szemészként jelentette az elméletét, és a hatóság csak a hirtelen növekvő megbetegedés után fogadta el a teoriáját. Dr. Li egyik tünetmentes betegétől megfertőződött és belehalt a COVID-19 betegségbe.

A koronavírus leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, de különböző felületeken hosszabb-rövidebb ideig életképes marad, és így kézzel az archoz (szem, száj, orr) juttatható. A SARS-CoV-2 vírus a nyálkahártyák felszínén levő receptorokhoz kapcsolódik, amik a légutakban egyértelműen, a kötőhártyán feltételezetten jelen vannak. A könnyből is kimutatható a koronavírus, viszont a pozitív teszt nem mindig volt összefüggésben a kötőhártya-gyulladás megjelenésével. Feltételezhető, hogy a fertőzést a könnycsatornán a könnyel az orrba jutó vírusok okozzák. A kötőhártya-gyulladás a betegek 0,8%-ban jelent meg eddig, gyakran az első tünetként, így a szemészeteken jelentkező páciensek egy részénél nem merül még fel a koronavírus fertőzés lehetősége, viszont már fertőző forrásnak számítanak.

A szemészeti vizsgálatok emiatt különösen kockázatosak az orvosok és az egészségügyi dolgozók fertőződése és a fertőzés továbbadása szempontjából. Az Amerikai Szemészeti Akadémia azt javasolja, hogy a szemészeti rendelőkben időlegesen szüneteljen a betegellátás. A sürgősségi szemészeti vizsgálatokat legfeljebb a kórházak szakambulanciái lássák el. Itt is következő két kérdésre adott nemleges válasz esetén vizsgáljanak szemészeti panaszú beteget:

  • Van-e a betegnek vagy a hozzátartozónak magas láza, köhögése vagy nehézlégzése?
  • Járt-e az elmúlt hetekben a beteg vagy a hozzátartozója súlyosan fertőzött országok valamelyikében?

A fentiek alapján az egészségügyben, fertőzés megelőzésének eszköztárába a maszkon, a gumikesztyűn és a védőruhán kívül a szemet védő szemüvegnek vagy arcot fedő pajzsnak is meg kell jelennie.  Védeni kell a szemfelszínt is a cseppfertőzéstől.

A jelen COVID-19 pandémiás helyzetben azonban mindenkinek javasolt megelőző intézkedéseket tenni, amelyek a következők:

  • Gyakori szappanos kézmosás
  • Az arc, szem, száj vagy orr kézzel érintésének mellőzése
  • Köhögés, tüsszentés lehetőleg zsebkendőbe vagy könyékhajlatba történjen
  • A felületek gyakori fertőtlenítő törlése szükséges
  • Kerülni kell minden, nem feltétlenül szükséges emberek közötti személyes kontaktust

Vigyázzunk egymásra és magunkra!

Forrás:

The possibility of COVID‐19 transmission from eye to nose

Huiling Qing, Zhijie Li, Zhengwei Yang, Menghai Shi., Zixu Huang, Jinghui Song, Zongming Song  First published:18 March 2020 Acta Ophthalmology

There may be virus in conjunctival secretion of patients with COVID‐19

Liang Liang Ping Wu    First published:18 March 2020 Acta Ophthalmology

Ophthalmologists Are More Than Eye Doctors—In Memoriam Li Wenliang     Richard K. Parrish    Michael W. Stewart      Sarah L. Duncan Powers

DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajo.2020.02.014

COVID-19 and ophthalmology  David W. Parke II. MD

Alert: Important coronavirus updates for ophthalmologists  James Chodosh, Gary N. Holland, Steven Yeh www.aao.org