A kontaktlencse tisztítása, fertőtlenítése és tárolása

A kontaktlencse használata alatt elengedhetetlen a lencsék pontos és alapos tisztítása. A betegségek/ fertőzések elkerülése miatt az optometrista - kontaktológus pontos utasításait követve sajátíthatjuk el a kontaktlencse viselésére (szemre helyezésre - kivételre) vonatkozó szabályait. A kontaktlencse tisztítása:

A kontaktlencse ápolószereket két nagy csoportba sorolhatjuk.

1. „Egylépcsős” rendszerű tisztítók (Solo care, Renu, Optifree stb.)

Használat után vegyük ki a lencsét a szemből, a tenyérbe téve cseppentsünk pár csepp tisztító folyadékot rá, és a mutatóujj begyével finoman dörzsöljük meg mindkét felszínt 10-10 másodpercig. Ezután a tisztító folyadékkal öblítsük le a lencsét. Öblítéshez soha ne használjunk sima csapvizet!
Amikor a lencséket a tároló tokba helyezük, előtte mindig cseréljük tisztára a tokban a folyadékot.

A folyadék-rátöltés tilos!

kontakt lencse tisztítás

kontaktlencse tisztítása

2. „Hidrogén-peroxidos” rendszerek (Aosept, Sauflon Multi)

Helyezzük a lencsetokba mindkét lencsét a megfelelő helyre, majd a jelzésig feltöltött tartályba merítsük azokat. Buborékképződés fogja jelezni tisztítási folyamat indulását. Az előírás szerinti ideig, legalább 6 órán keresztül tartsuk benne a lencsét a folyadékban. Korábban kivett kontaktlencsét fiziológiás sóoldattal alaposan le kell öblíteni!
A tároló tokot legalább hetente egyszer fertőtleníteni kell. A tisztító folyadékkal mossuk át. Ezután nyitott állapotban az üres tokot tegyük mikrohullámú sütőbe 600W teljesítményen 3 percre. Az üres tokot napközben tartsuk nyitott állapotban, lefelé fordítva egy tiszta kendőn. Csapvíz a tokkal sem érintkezhet.

További cikkek a témában:

A kontaktlencse illesztése, behelyezése és kivétele (tovább)

A kontaktlencsék viselésének időtartama (tovább)

Mi fordulhat elő kontaktlencse viseléskor? (tovább)