Az allergiás szemgyulladás okairól, tüneteiről és kezelési módjáról dr. Szabó-Jóföldi Fanni foglalta össze röviden a legfontosabb tudnivalókat.

Az allergiás szemgyulladás okai

Az allergiás szemgyulladás oka a szervezet túlzott védekező reakciója, amelyet valamilyen kemikália, kozmetikum, növényi pollen vagy egyéb allergén vált ki. Előfordul más allergiás tünetek, például szénanátha mellett, de megjelenhet önmagában is.

Tünetek

A beteg általában kellemetlen viszkető érzést, könnyezést, enyhe szempirosságot tapasztal. Gyakori pislogás és szemszárazság érzése is megjelenhet.

Kezelés

Fontos minimalizálni az arc közelébe jutó allergének mennyiségét. Javasoljuk a gyakori arc- és hajmosást, az arc közelébe kerülő textíliák gyakori mosását, illetve gyakori cseppentést a szembe, tartósítószer- és hatóanyagmentes műkönnyel, amely képes átmosni a szemfelszínt.

Amennyiben ez nem elég, és a szemészeti vizsgálat során is láthatóak az allergia okozta elváltozások (kötőhártya pirossága, vizenyőssége, rajta megjelenő gyulladásos csomócskák) szükséges lehet antihisztamin-, súlyosabb esetben szteroid tartalmú szemcsepp használata, amely szereket minden esetben szemészorvos írja fel a beteg számára!

Ha gyermekének vagy Önnek szemmel kapcsolatos panaszai vannak, az Optokid Szemészeti Centrumban a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, és nagy tapasztalattal, szaktudással rendelkező szemész orvosokkal várjuk – legyen szó akár allergiás szemgyulladásról, akár kötőhártya-gyulladásról, szemsérülésekről vagy egyéb szemészeti problémákról, de gyermekszemészeti szűrések miatt is fordulhat hozzánk.

Optokid Gyermekszemészeti Centrum