Napjainkban egyre nagyobb méretet ölt – egyes becslések szerint az emberek 30%-át érinti- az allergia. Ez tulajdonképpen a szervezet hibás reakciója bizonyos anyagokra- allergénekre- , amelyek másoknál esetleg semmi elváltozást nem okoznak.

A levegőből érkező – külső – allergének leginkább 3 támadásponton fejtik ki hatásukat: a szem, az orr, illetve a légcső nyálkahártyáján. A szemet érő elváltozást nevezzük allergiás kötőhártya-gyulladásnak.

Sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik, már néhány hónapos csecsemőkön is előfordulhat.

Az allergiás szemgyulladás tünetei

Objektív tünetei közé tartozik az inkább rózsaszín felé hajló pirosság, a kötőhártya vizenyős, „kocsonyás” jellege, néha a szivárványhártya szélén látható kisebb-nagyobb , kissé kiemelkedő csomók.  Nagyítóval vizsgálva a kötőhártya csomóssága, „bársonyossága” észlelhető a szemhéjak belső felszínén.

A beteg számára leginkább a kínzó viszketés, idegentest érzés, esetleg könnyezés jelent panaszt. Váladékosság az esetek legnagyobb részében nem jelentkezik.

Kezdetben a kiváltó allergének eltávolítására és ezzel a panaszok enyhítésére megpróbálkozhatunk hatóanyag- és tartósítószermentes műkönny használatával. Amennyiben ez nem szünteti meg a panaszokat, feltétlenül javasolt szemész szakorvos felkeresése.

Dr. Reischl Mária szemész adjunktus