Egy friss kutatás szerint a hároméves gyermekek fele már okostelefont használ, a négy-hatéves korosztályból pedig 90 százaléka kütyüzik rendszeresen. Milyen szemészeti problémákat vet fel, és hogyan hat a korai/túl sok kütyüzés a gyermekek szemének fejlődésére? Dr. Szabó-Jóföldi Fanni gyermekszemész rezidens beszél a témáról, és azt is elmondja, mire érdemes figyelni az okostelefonok használata során.

Miért lehet káros a szemnek a mobiltelefonozás?

Minél kisebb egy elektronikai eszköz képernyője, annál közelebbről nézzük. Ez ártalmas lehet a szemünknek, ugyanis közelre nézéskor a szem belső izmai megfeszülnek, folyamatosan dolgoznak. Ez egy bizonyos idő után fáradásos panaszokat, fej- és szemfájdalmat okozhat. Hosszabb távon pedig gyorsabb ütemű látásromláshoz vezethet, különösen olyan 12 év alatti gyermekeknél, akiknél még nem fejeződött be a látásfejlődés. A képernyő nézése során kevesebbet pislogunk, ami szemszárazságot eredményezhet. (Minél kisebb tárgyat minél közelebbről nézünk, annál ártalmasabb lehet a szemnek, ugyanis a szemlencse-függesztő rostok, a szem belső izmai ekkor folyamatosan dolgoznak és feszülnek. Ez egyrészt fárasztja a szemet, másrészt hosszabb távon „romlik tőle a szem”, azaz felgyorsíthatja a szem romlását a sok kütyüzés. További negatív hatásai az olyan tünetek megjelenése, mint a szem erőlködése okozta fejfájás vagy a szemszárazság.)

Okoseszközök

Ha már mindenképp okoseszközt használ a gyermek, akkor jobb, ha minél nagyobb képernyőt (eszközt) és minél távolabbról néz, azaz ebben az esetben a legjobb, ha tévét néz, a legrosszabb pedig az okostelefon használata.

Mikor, mennyit?

A szigorúbb ajánlás szerint hatéves korig nem lenne szabad gyermekünk kezébe okostelefont adni, sőt utána sem szükséges, de a mai, modern világban ezt nehéz megvalósítani. Azt szoktuk javasolni, hogy a nagyobb gyermekek (kisgyermekek) mobiltelefon-használatát maximalizáljuk húsz percben, tovább semmiképp ne nézze a kis képernyőt, mert ez káros lehet a szemére – mondja a gyermekszemész.

Esti mobiltelefonozás

A mobiltelefonok által kibocsátott fény kék, ez pedig hatással van a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkra, ezért sem ajánlott a lefekvés előtti telefonozás. A mobilozás ezen kívül stimulálja az agyat, így még nehezebb az elalvás. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk nyugodtan aludjon, lefekvés előtt egy órával már semmiképp ne legyen a kezében a telefon. Fontos még megemlíteni, hogy a kék fény fokozhatja a látásromlást is.

Nagyobb gyermekek és a kütyüzés

Az iskolás gyermekek már többet használnak okoseszközöket például iskolai feladatokhoz. Nekik – és a felnőtteknek is – azt tanácsoljuk, hogy húsz perc számítógépezés/telefonozás után tartsanak húsz másodperces szünetet, melynek során nézzenek minél távolabbra. Ekkor a szem izmai meg tudnak pihenni egy rövid időre – magyarázza a gyermekszemész.

OptoKid Látáscentrum

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

Szükség esetén elérhetőségünk telefonon: +36 1 44 33 200