Miben különbözik a felnőtt szemészeti vizsgálat a gyermekszemészeti vizsgálattól? Mikor kell vizsgálatra vinni a gyermeket, és milyen jelek utalhatnak arra, hogy a gyermekünk esetleg nem lát jól? Az Optokid Gyermekszemészeti Centrum új rezidens orvosa, dr. Szabó-Jóföldi Fanni válaszol a kérdésekre, és magáról is mesél egy kicsit.

Mikor kezdjünk gyanakodni, hogy gyermekünknek látásproblémája van?

Általában már az fontos jel lehet, hogy a szülők viselnek-e szemüveget. Ebben az esetben gondolni kell arra, hogy a gyermeknél is előfordulhat rövidlátás vagy túllátás. Amellett, hogy egy- és háromévesen is el kell vinni a gyermeket szemészeti szűrésre, ha valamelyik szülőnek látásproblémái vannak, mindenképpen vigyük el már egészen pici korban – akár néhány hónaposan az első látásvizsgálatra a babát. Illetve legkésőbb még az iskolakezdés előtt (6 éves kor előtt), már az óvodás korban érdemes elvégeztetni s gyermekszemészeti vizsgálatot.

Látásprobléma gyanúját vetheti fel például a fejfájás, ami különösen délután, este jelentkezik, jellemzően homloktáji, de máshol is megjelenhet. Ez általában akkor fordul elő, amikor erőlködik a gyermek szeme. A hunyorgás is lehet intő jel, de akár a gyermek maga is jelezheti, hogy nem látja jól a táblát.

Mi az, amiben a gyermekszemészeti vizsgálat különbözik a felnőttől? Miért szükséges gyermekszemészhez vinni a gyermekeket és miért lehet csalóka, ha felnőtteket vizsgáló eszközökkel (módszerekkel) nézzük a gyermekek látását?

Nagyon fontos az a tény, hogy a gyermekek szeme még jól alkalmazkodik, szemlencséjük kifejezetten rugalmas, és igen sok hibát elfedhetnek erőlködéssel. Viszont ez az erőlködés olyan problémákhoz vezethet, mint a szédülés, hányinger, fejfájás vagy akár szemfájdalom.

A gyermekszemészeti vizsgálat során, hogyha azt gyanítjuk, hogy valamilyen látásproblémája lehet a gyermeknek, akkor először szemcseppel pupillatágítást végzünk. Ez segít úgy ellazítani, kikapcsolni a szemizmokat, hogy objektív módon le tudjuk mérni, a szem dioptriahibáját.

A gyermekszemészek sokszor más módszerekkel mérik meg az esetleges dioptriahibát, mint felnőttek esetében. Azaz nem azon alapul a vizsgálat, hogy mennyire érzi a gyermek jónak vagy rossznak a látását az adott dioptriával ellátott vizsgálószemüvegen keresztül, mivel ebben az életkorban (kisgyermekek esetén) a gyermek nem mindig képes objektív választ adni. Esetükben úgynevezett skiaszkópiát használunk, amely segítségével meghatározzuk a szükséges dioptriát – tehát nem szükséges visszajelzés a gyermek részéről.

A gyermekszemészeti szakmához nagyon sok türelem kell, hiszen ki kell várni azt a pillanatot, amikor a gyermek hajlandó együttműködni a gyermekszemésszel.

Milyen egy fiatal, rezidens orvos élete?

Szeretek utánajárni a dolgoknak a szakirodalomban. Nagyon fontos számomra a fejlődés, a tapasztalatszerzés, épp ezért minden továbbtanulási lehetőségre nyitott vagyok. Egy óvodás, három és féléves és egy másfél éves kisgyermekem van. Szülői és házastársi segítség nélkül nem tudnám végezni a munkámat. Ezért nagyon hálás vagyok a családomnak, hogy biztosítják számomra ezt a lehetőséget.

Van olyan konkrét eset, ami megmaradt Önben, amire jó szívvel emlékszik?

Volt egy olyan eset, amikor a gyanú szerint idegen test vagy zavaró kis porszem ment bele egy ötéves kislány szemébe, és nekem kellett a szemhéja alá néznem. Ez a vizsgálat azzal jár, hogy a szemhéjat ki kell fordítani, ami nem fájdalmas, azonban egy kisgyermek számára kellemetlen érzés már az is, hogy a szemhéjához nyúlunk. Akkor még nagyon az elején jártam a gyermekszemészeti tanulmányaimnak, és a mai napig emlékszem, hogy mekkora sikerélménynek éltem meg, hogy el tudtam beszélgetni a kislánnyal. El tudtam neki mondani, hogy mi történik vele, láttam a folyamatot, ahogy a beszélgetés hatására ellazul és megbízik bennem. A vizsgálat sikeres volt. Erre a történetre jó szívvel emlékszem vissza, mert jó érzés volt, hogy képes vagyok úgy kommunikálni egy kisgyermekkel, hogy megbízzon bennem és együttműködjön velem a vizsgálathoz.

OptoKid Látáscentrum

[maxbutton id=”3″]

Szükség esetén elérhetőségünk telefonon: +36 1 44 33 200