Gyermekszemészet

A felnőtteknél megszokott látásélesség-tesztek a kicsi gyerekeknél nem alkalmazhatóak, de van többféle speciális teszt az ő látásvizsgálatukra is. Az esetleges fénytörési rendellenességek kiszűréséhez szemcseppes pupillatágítást alkalmazunk, majd egy kis várakozás után kézi műszerrel végezzük el a fénytörés-vizsgálatot.

Gyermekszemészet

A kisgyermekkori szemészeti vizsgálat speciális tesztekkel szűri a kancsalságot, a tompalátást, a két szem együttlátását, a színlátást, és az esetleges fejlődési rendellenességeket is.

Bizonyos életkor alatt (általában a még nem beszélő babáknál), illetve nem kooperáló gyermekeknél csak a különböző közvetett jelekből lehet következtetni a szem gyengébb látásélességére.

A vizsgálat során a baba a megszokott, biztonságos helyzetben a szülő ölében ülve nyugodtan nézegethet, rugdalózhat. Ilyenkor színes lámpákkal, színes játékokkal játszunk, és így vizsgálhatjuk az esetleges kancsalságot, figyelhetjük a tompalátásra utaló jeleket és diagnosztizáljuk az egyéb eltéréseket. Ebben az életkorban gyakran szükség lehet szemcsepp alkalmazására, néha a baba lefogására, esetleg a vizsgálatok megismétlésére.

A későbbiekben életkor függvényében játékosan egyre több vizsgálat végezhető. A látásélesség vizsgálata kicsiknél gyermek-ábrákkal majd később „Szurtos Peti kezét" vagy "E villákat" tartalmazó” táblák segítségével történik. Nagyobb óvodások és idősebbek esetén pedig már a legtöbb felnőtt szemészeten ismert vizsgálat elvégezhető.

Szemészeti vizsgálat vagy látás vizsgálat. Mi a különbség?

Miért kiemelten fontos a gyermekszemész vizsgálata?

Hogyan zajlik egy gyermekszemészeti vizsgálat?

A legfontosabb tünetek gyermekeknél

A leggyakoribb szembetegségek (dioptria-hibák, veleszületett eltérések, vörösszem) gyermekeknél

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:

Játékok vásárlásakor ezeket vedd figyelembe, hogy a szeme is biztonságban legyen

10 hasznos tipp gyermekszemüveg vásárlásához

Napszemüveg: kell, vagy nem?

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT RENDELÉSEINKRE: 06 1 44 33 200

Bejelentkezés online

https://optokid.hu/rendelesre-jelentkezes/

Dr. Hangyál Éva főorvos hasznos tájékoztatója a gyerekszemészeti szűrésekről