A gyermekszemészeti rendelő és maga a vizsgálat jelentősen eltér az egyéb orvosi vizsgálatoktól. Néha a szülőknek is gondot jelent, hogy készítsék fel előre a kisebb-nagyobb gyermeküket az ismeretlenre.

A vizsgálati időpont egyeztetés azért szükséges egy gyermekrendelőben, hogy lehetőség szerint ne 3-4 órás várakozással teljen az idő, ahogy a felnőtt orvosi rendelőben ez előfordulhat. Természetesen a vizsgálat időtartama nem minden esetben egyenlő, függ a gyermek életkorától, figyelmétől, kezdeti félelmének leküzdésétől, valamint a vizsgálati eredmény ismeretében a szülőkkel való konzultáció hosszától. Ezek mellett még néhány – előre nem tervezhető – gyermek érkezése miatt (pl. sérülés ellátása) szükség lehet arra, hogy módosuljon a vizsgálati sorrend.

Mit tehet előre a szülő?

Az esetleges várakozási idő kitöltésére érdemes mesekönyvet, játékot, innivalót, ennivalót hozni. Ebben mi is segítünk, mivel a váróban játékok, könyvek is várják a gyermekeket.

A 2-3 évesnél idősebb gyermeket már fel lehet készíteni előre a vizsgálat helyszínére. A szemészeti vizsgáló félhomályban van, vagy teljesen sötét. Számára ismeretlen, esetleg rémítő gépekkel van tele. A doktor néni vagy bácsi „kukucskálósat” játszik vele, kis lámpával az arcára, a szemébe világít, letakargatja a szemeit.

Mivel segíthet a vizsgálat közben a szülő?

Bármilyen életkorú gyermekről van szó – még a csecsemő is – pontosan érzi a szülő aktuális lelkiállapotát. Ha a szülő szorong, feszült, ideges, ezt a gyermeke is átveszi és sokkal nehezebben vizsgálható. A szülő bízzon a vizsgálat elvégezhetőségében, bízzon a gyermekszemész tapasztalatában, így nyugalmat ad át a gyermekének. Iskolás korig mindenképpen a szülő ölében ülve történik a gyermek vizsgálata.

Hogyan segíthető az orvos-szülő konzultáció a vizsgálat végén?

Kisebb, vagy mozgékony gyermekek esetén érdemes két hozzátartozóval érkezni a gyermekrendelőbe. Amikor a vizsgálatnak vége, az egyik felnőtt szükség esetén kiviheti a váróba a gyermeket, így az orvos, a vizsgálóban maradó szülővel nyugodtabban beszélheti meg a vizsgálati eredményt, a teendőket és a következő találkozás időpontját.

Reméljük, hogy sok-sok kis páciensünkhöz hasonlóan, az Önök gyermeke is szívesen tér vissza rendelőnkbe a következő szemészeti ellenőrzésre.