Hogyan befolyásolja a gyermek látását az, ha szülei rövid- vagy távollátók? Ha szemüveges a szülő, a gyermeke is az lesz? Jobban kell-e figyelnünk a gyermekre, ha van a családban látásprobléma? Dr. Szabó-Jóföldi Fanni gyermekszemész rezidens foglalja össze a tudnivalókat a témában.

Ha az egyik szülő szemüveges

Ha az egyik szülő rövid- vagy távollátó, akkor annak az esélye, hogy gyermekénél valamilyen fénytörési hiba jelentkezik, körülbelül 30-40 százalék.

Ha mindkét szülő szemüveges

Amennyiben mindkét szülő szemüveges, 60 százalékos eséllyel a gyermek is örökli a látáshibát.

Mikor és milyen látáshiba várható?

A szülők látáshibájának mértékből, illetve abból, hogy esetükben mikor alakult ki a probléma, nem lehet következtetni arra, hogy a gyermeknél mikor és milyen mértékű látásromlás következik be. A fenti statisztikai adatok csak arra világítanak rá, hogy mekkora eséllyel lesz a gyermek szemüveges, a látásromlás kezdetére és a kialakult dioptria nagyságára tehát nem.

Teendők

Ha a gyermek közeli hozzátartozóinál előfordult rövid-, távollátás vagy egyéb látáshiba, javasolt az ajánlott gyermekszemészeti szűrések (egyéves kor, hároméves kor és iskolakezdés előtt) mellett évente egy szemészeti vizsgálatot beiktatni.

Iskolai szűrések

Az általános iskolákban is végeznek tájékozódó jellegű szűréseket. Az elvégzett látásvizsgálat során tapasztalt eltérések utalhatnak fénytörési hibákra, melyek kivizsgálásához és kezeléséhez gyermekszemészeti szakorvosi vizsgálat szükséges. Mivel a gyermek szeme nagyon jól tud alkalmazkodni, ezért nem minden típusú látáshiba szűrhető ki ezeken az iskolai vizsgálatokon. Fontos odafigyelni az esetleg jelentkező egyéb tünetekre, mint például a fejfájás, olvasási nehézség.

OptoKid Látáscentrum

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

Szükség esetén elérhetőségünk telefonon: +36 1 44 33 200