A különböző korcsoportú gyermekek szemészeti vizsgálatához érdemes figyelembe venni, hogy a kisebb gyermekek életritmusa jelentősen eltér a nagyobb, iskoláskorú gyermekek napi rutinjától. Fontos tehát, hogy a gyermek mind teljesebb vizsgálhatósága érdekében – a szülő időbeosztásához mérten – a szemész orvos szempontjait is előtérbe kerüljenek. Ezért az alábbiakban összefoglaltuk a különböző korcsoportokhoz javasolt vizsgálati időpontokat.

Újszülött, csecsemőkorú gyermek:

Az életritmusa alapján a délelőtti rendelés választása az ideális. A hosszú éjszakai alvás után hosszabban aktív, a reggeli és/vagy a tízórai evés után tele pocakkal türelmesebb, a figyelme tovább tart. Ilyenkor könnyebb, gyorsabb a szemészeti vizsgálat. A gyermek élvezi a „játékot”, a szemésznek pedig egyszerűbb a vizsgálat. Amennyiben a családban óvodás, iskolás gyermek is van, őket délelőtt nem kell a szülőnek magával hozni vagy nem kell a felügyeletet megoldani a baba vizsgálata időtartamára, mivel a nagyobb gyermek az adott oktatási intézményben van.

Óvodás korú gyermek:

A türelem, hasonlóan a csecsemőkhöz délelőtt hosszabb, a kooperációjuk ekkor sokkal jobb. A hiányzás ekkor még nem okoz kiesést a gyermek „oktatásából”. A kora délutáni időpont – az ebéd utáni alvás elmaradása miatt –  nem szerencsés, a gyermek fáradt és nyűgös. A késő délután (17-18 óra körül) esetleg még szóba jöhet, de későbbi időpont szintén a fáradtság, türelmetlenség miatt nem megfelelő.

Iskoláskorú gyermek:

Amennyiben a szülő aggódik, hogy a gyermek kimarad az iskolából, ebben az életszakaszban már lehet délutáni időpontot is egyeztetni. Amennyiben azonban a szülő napirendjébe a délelőtti szemészeti vizsgálat belefér, a iskolásoknak adunk igazolást a hiányzásról. Szintén a kisiskolás kort érinti, hogy a vizsgálathoz – egyénre szabottan – szükséges lehet a szemizmokat ellazító (pupillatágitó) szemcsepp használata. Ilyenkor a gyermek kb. 24 óráig nem lát közelre élesen. Ha délelőtt kapja, másnap már jobban lát, ha délután, akkor a másnapi tanításon nem tud még teljesíteni.

Felnőttek:

A teljes napi rendelésen bármikor megjelenhetnek időbeosztásuk alapján. Kivétel a zöldhályog kivizsgálás vagy ellenőrzés, mivel a szemnyomás-mérés a kora délelőtti órákban a leginformatívabb.

Dr. Hangyál Éva

Szemész főorvos

Szemészetünk a hét minden munkanapján 8.00-19.00 óra között tart nyitva. Szeretettel várjuk bejelentkezését rendeléseinkre! Segítünk a legideálisabb rendelési időpont egyeztetésében!

Hívjon minket! +36 1 44 33 200

Gyermek és felnőtt szemész orvosaink rendelési idejét itt találja.

Bejelentkezés egyszerűen, gyorsan:

Rendelésre jelentkezés

A legfontosabb tünetek gyermekeknél

A leggyakoribb gyermekkori szembetegségek