A gyermek szemének biztonsága szempontjából is megfelelő gyermekjáték kiválasztása nagy felelősség minden szülőnek.

Születéskor még nincs kifejlődve látórendszerünk megfelelő használata, kordinációja, azt mindannyiunknak, minden kisgyermeknek meg kell tanulnia. Ennek a folyamatnak az elején, vagyis újszülöttkorban csak közelről látja a tárgyakat egy kisbaba.

baba játékkal 1

A növekvő éveik alatt gyermekeink folyamatos vizuális ingereknek vannak kitéve, de semmi sem stimulálja jobban és könnyebben őket, mint egy játék.

Sose feledjük, hogy a legtöbb gyermekbaleset otthoni környezetben történik, s igen sok épp valamilyen játékkal. A gyermekek igen sok időt töltenek játékaikkal, tehát biztosnak kell lennünk, hogy azok a játékok biztonságosak éppúgy teljes testi egészségük szempontjából, mint a szemük viszonylatában.

Igen gyakran, ha egy játék nem biztonságos egy gyermeknek, az azért fordul elő, mert nem a korának megfelelő játék került a kezébe.

gyermek játékkal 1

Mi a megfelelő méret a játékokban?

Az életkornak való megfeleléssel együtt legyünk biztosak abban is, hogy a játék szerkezetileg, összetételében is megfelelő. A 3 éveseknek és idősebbeknek ajánlott játékokban már kisebb alkatrészek is lehetnek. Ha a te gyermeked már elmúlt 4 éves, de még mindig szereti a szájába venni a dolgokat, akkor ezek a játékok az életkori jelölés ellenére sem valók még neki.

Az építőkockák majdnem minden korosztály számára biztonságosak, csak győződj meg róla, hogy az élek és sarkok le legyenek kerekítve, hogy csökkentsük a szemsérülések esélyét.

A játékok mérete is nagyon fontos. Ha egy játék elég nagy ahhoz, hogy ne férjen egy gyermek szájába, de kisebb alkatrészekre lehet szétszedni, akkor inkább tedd félre addig, amíg kissé idősebb nem lesz.

Arról is meg kell bizonyosodnunk, hogy a gyermekünknek adott játékok stabil konstrukciók, nem fognak eltörni vagy darabokra esni a velük való játszás közben. De az is ugyanilyen fontos, hogy a játékok külseje, festése olyan anyagokból legyen, melyek nem mérgezőek, és csak igen kis valószínűséggel téphetők le.

A plüssfiguráknak mosógépben moshatónak kellene lenniük, és a kisebb gyermekek miatt apró, leszedhető részek, gombok és szalagok nélkülieknek.

Kerüljük az éles vagy érdes szélű játékokat. Győződjünk meg róla, hogy a szükségszerűen nyeles játékok (mint pl. seprű, kis porszívó…) lekerekített nyéllel rendelkeznek, és figyeljünk is rájuk jobban, ha ezekkel játszanak.

Milyen játékokat célszerű elkerülni?

6 éves kor alatt kerüljük azokat a játékokat, melyek valamilyen tárgyakat lőnek ki, mint pl. bizonyos játék pisztolyok és puskák, vagy nyilak, és tartsuk a szemünket a gyermeken, ha ilyenekkel játszanak. Ha „kicsinyed” már elég nagy ahhoz, hogy valamilyen készlettel, vagy leírás alapján kémiai kísérleteket végezzen, vagy fát faragjon, mindenképp legyen rajta védőszemüveg.

Amikor valamilyen alkalomra, ünnepre, szülinapra ajándékot vásárolsz, figyelj oda mindenképp a játékra írt ajánlott életkorra, használati utasításra – nem véletlenül van ott. Sok szülő, nagyszülő vagy barát szerint lehet egy játék kedves, aranyos, de mégsem biztos, hogy javasolt egy bizonyos életkor vagy fejlettségi szint alatt.

gyermek játékkal 2

Játék ajánlatok

Most pedig következzen néhány ajánlás a gyermekek életkorának megfelelő játékokról, melyek stimulálják a vizuális fejlődésüket, fejlesztik a kéz-szem kordinációt is, valamint érthetővé teszik számukra a térbeli kapcsolódásokat.

Születéstől 12 hónapos korig. Élénken színezett, mintás, markolható dolgok (legyünk benne biztosak, hogy a színes ábrák az egyes darabokon arccal a gyermek felé és lefelé néznek, nem pedig a szülő „nézőpontjának” megfelelően), csörgők, labdák, plüss állatok, nagyobb darabos építőkockák, egymásra pakolható, összeilleszthető játékok, öntögetésre alkalmas eszközök (pl. mérőpohár sorozat).

1 éveseknek. Ujjfestékek, gyurma, labdák, kemény táblás könyvek, plüss állatok, kockák, egymásra pakolható, összeilleszthető játékok, öntögetésre alkalmas eszközök (pl. mérőpohár sorozat), kirakók, alakrendezők, zeneszerszámok.

2 éveseknek. Ujjfesték, gyurma, tábla és kréta, kemény táblás és már normál könyvek is, labdák, plüss állatok, összeilleszthető játékok, öntögetésre alkalmas eszközök (pl. mérőpohár sorozat), kirakók, alakrendezők, zenei eszközök, hinták, öltöztető babák, gyermekméretű házieszközök (seprű, porszívó, gereblye, fűnyíró), játék írógép és pénztárkészülék, konyhai felszerelés, homokozó, gyermekmedence, gyermek magnetofon, fűzhető gyöngyök, mágneses betűk.

3-tól 6 éves korig. Nagyobb zsírkréták és filctollak, ujjfestékek, gyurma, tábla és kréta, orvosi és nővér készlet, könyvek, labdák, plüss állatok, tricikli és bicikli, kirakók, zenei eszközök, hinta, gyermekméretű házieszközök (seprű, porszívó, gereblye, fűnyíró), játék írógép és pénztárkészülék, konyhai felszerelés, homokozó, gyermekmedence, gyermek CD-lejátszó, fűzhető gyöngyök, mágneses betűk, mászókák, játék számítógép és számítógépes játékok, gyermek-fényképezőgép, kosárlabda készlet, táblás játékok, görkorcsolya (persze csakis védőfelszereléssel).

7-től 10 éves korig. Normál zsírkréták, filctollak, ujjfesték, gyurma, festőkészletek, varrókészlet, könyvek, labdák, plüss állatok, kerékpár, kirakós játékok, zenei játékszerek és hangszerek, ugrókötél, öltöztethető dolgok, homokozó, gyermekmedence, játék számítógép és videójátékok, gyermek-fényképezőgép, asztali társasjátékok, tudományso eszközök (mint pl. egy mikroszkóp, teleszkóp kémiai készlet), görkorcsolya, waveboard, hinta, sporteszközök, villanymozdony.