Kedves Pácienseink!

Ez a tájékoztató jellegű írás azért született, mert a szemészet, mint az orvostudomány egy ága éppúgy szerteágazóan fejlődik, mint más szakterületek. Az optometria önálló szakmaként jelent meg, a Semmelweis Egyetemen külön karon oktatják. De mit végez, mit vizsgál és hogyan gyógyít az optometrista? Erről készítettünk egy rövid, összefoglaló írást. Szeretettel ajánljuk!

Ki az optometrista?

Az optometria, mint önálló szakma, jelenleg Magyarországon még mindig kevéssé ismert, pedig több évtizede létezik. Sokan tévesen az opto- előtagból az optikusokkal tévesztik össze. Valójában régebben valóban optikusi vizsgát követően lehetett optometrista végzettséget kapni. Jelenleg a két oktatás teljesen kettévált. Az optikusok okj-s képzést követően az optikai szaküzletekben a szemüvegek eladását, a szemüvegek teljes elkészítését végzik. Korábban az optometrista a főiskolán hosszú évek alatt tanulta meg a szemészet fortélyait, ami után főiskolai diplomát kapott.

Ma a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán tanultak/tanulnak azok, akik ezt a szakmát képviselik Magyarországon. A végzettségük diplomás optometrista, kontaktológus. Tulajdonképpen szemészek, akik ugyanúgy tanulnak anatómiát (magas szinten szemészetet), optikát, élettant, kórélettant (betegségek pontos tüneteit, szemfenéki jellegzetességeit felismerni), megtanulják gyakorlati órák során a páciensek szakszerű szemészeti vizsgálatát, mind szemüveggel, mind kontaktlencsével való látáskorrekcióját. Maga a szakma a szemész szakorvosok munkáját hivatott kiegészíteni, meghagyván a betegségek gyógyítását, kezelését és műtéti megoldását a szakorvosoknak.

Más országokban az optometristák a kórházakban, szakrendelőkben dolgoznak. Nyugat-Európában az optometrista és a szemész szakorvos munkája összekapcsolódik, kiegészíti egymást. Az optometrista vizsgálja a betegeket, szemüveget ír fel és teljes körű szemészeti vizsgálatot végez.A szemész szakorvosok gyógyítják meg azokat a betegségeket, amiket az optometrista vizsgálata feltár. Ez alatt érthetők a gyógyszeres kezelés és a műtéti beavatkozások.

Ezzel szemben hazánkban még ez a rendszer nem terjedt el tökéletesen. Az optometristák zömmel optikákban vizsgálnak, és csak elvétve találkozhatunk velük szakrendelőkben és kórházakban, pedig szakképesítésük ad erre lehetőséget.

Az alábbi meghatározás a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar honlapján olvasható:

Mit csinál egy optometrista?

„Az optometria specializáción végzett szakember a képzés során elsajátított optikai, optometriai, mé­réstechnikai ismeretei birtokában szemvizsgálatot és korrekciót végez. A korszerű vizsgálati eszközök segítségével látszerészeti segédeszközöket (szemüveg, kontaktlencse) ír fel, miközben a legoptimá­lisabb látásélesség elérésére törekszik, betartva a kompetencia-határokat. Vizsgálatai során felismeri a szembetegségeket, a betegségről mértéktartóan nyilatkozik, így hozzájárul ahhoz, hogy a páciensek időben szemorvosi ellátásban részesülhessenek.”

OptoKid Szemészeti Centrum

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hogyan igazodjunk el a kontaktlencse rengetegben?

A kontaktlencsék viselésének időtartama

Kontaktológia, kontaktlencse-illesztés

Mi fordulhat elő kontaktlencse-viseléskor?

A kontaktlencse tisztítása, fertőtlenítése és tárolása