Már 12-13 éves kortól felírhat a szemorvos kontaktlencsét a gyermeknek, ám ekkor még csak alkalomszerű használatra, sportoláshoz. 14 éves kor fölött esztétikai, kényelmi okokból is hordhat lencsét a kamasz. Nem mindegy azonban, hogy milyen lencsét visel, és az sem, hogy hogyan használja és ápolja a kontaktlencséit Istvánfi Kinga kontaktológus tanácsai kontaktlencse-használathoz.

Kontaktlencse – mikor?

12-13 éves kortól válthatja fel a szemüveget a kontaktlencse – ám ekkor még csak sportoláshoz ajánlott a viselése. Ebben az életkorban a szaruhártyának sok oxigénre van szüksége, így ez a szempont a legfontosabb a kontaktlencse választásakor. Ebben az életkorban még napi lencse használata javasolt a gyermek számára, ami annyit jelenti, hogy sportolás előtt behelyezi a lencsét, majd a sport végén, vagy amikor hazaér, kiveszi a lencsét és ki is dobja! Ezt a lencsét többet nem lehet használni! 14 éves kor fölött már kozmetikai céllal is tudunk kontaktlencsét illeszteni.

Melyik kontaktlencsét válasszuk?

A kozmetikai céllal illesztett kontaktlencsék segítik a pácienst sportolásnál, és hogy a hétköznapi életben kényelmesebb módon biztosítsa a tökéletes látást. Különböző betegségek esetén speciális kontaktlencsére van szükség. Orvosi indikációs célból csak és kizárólag szemész orvosok végzik az illesztéseket.

A kontaktlencse-választást minden esetben szemészeti vizsgálat kell, hogy megelőzze. A vizsgálat során – a dioptria meghatározása mellett – a szaruhártya görbületét is meg kell nézni. Ezt egy speciális készülékkel végezzük. A kapott érték nagyon fontos, mert ennek segítségével lehet meghatározni, hogy milyen görbületű és típusú lencsét kapjon a páciens. Ha túl kicsi a görbülete a lencsének, tehát túl szoros a lencse, rászorulhat a szemre, kényelmetlen lehet. Ha viszont túl nagy a görbület, akkor olyan mértékben fog mozogni, csúszkálni a szemen, amely befolyásolhatja a látás minőségét.

A kontaktlencse-használat szabályai

Amikor kontaktlencsét kap a páciens, a legfontosabb, hogy betartsa a higiénés szabályokat. Mielőtt a szemhez vagy a kontaktlencséhez nyúlunk, alaposan mossuk meg a kezünket, mert különböző baktériumokat vihetünk fel a szemfelszínre, amelyek azután súlyos gyulladásokat okozhatnak.

A másik nagyon fontos dolog, hogy csapvíz semmi esetre ne érje a kontaktlencsét, ugyanis olyan baktériumok lehetnek benne, amelyek a kontaktlencse alá kerülve súlyos szaruhártya-gyulladást okozhatnak.

Amennyiben valaki pontosan figyel arra, hogy mielőtt a kontaktlencsével érintkezik, mindig mosson kezet, ugyanakkor ne érje csapvíz a kontaktlencsét, akkor a kontaktlencse-viselés nem okoz szövődményt.

„Több olyan páciens is megfordult már nálunk, aki 20-30 éve visel kontaktlencsét, és semmilyen probléma nem merült fel esetükben.”

Aki sminkeli magát, a sminket az után kezdje, miután betette a kontaktlencsét, illetve a smink lemosása előtt vegye ki azt. Ugyanis a festékszemcsék megragadhatnak a kontaktlencsén, amelyet adott esetben le sem lehet mosni, és előfordulhat, hogy emiatt idő előtt ki kell dobni az egyébként egy hónapig használható kontaktlencsét.

OptoKid Szemészeti centrum

[maxbutton id=”2″]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hogyan igazodjunk el a kontaktlencse rengetegben?

A kontaktlencsék viselésének időtartama

Kontaktológia, kontaktlencse-illesztés

Mi fordulhat elő kontaktlencse-viseléskor?

A kontaktlencse tisztítása, fertőtlenítése és tárolása