Az ötéves Noémi édesanyjával azért kereste fel a gyermekszemészt, mert a kislány szeme beduzzadt, váladékozott és viszketett. Ezek a tünetek többféle szemészeti betegségre utalhatnak, a kezelés szempontjából különösen fontos a jó diagnózis felállítása. A gyermekszemész gennyes kötőhártya-gyulladást állapított meg Noéminél, a váladék letörlését javasolta langyos vízzel vagy gyógyszertárban kapható „bórvízzel” (Acidum boricum), szemcseppet írt fel, és arra kérte az édesanyát, hogy gyermeke a teljes gyógyulásig maradjon otthon, mivel ez a betegség fertőző.

A gennyes kötőhártya-gyulladás tünetei

 • reggel gennyes váladéktól összeragadt szemhéjak
 • vérbő kötőhártya
 • gennyes váladékképződés a szemekben
 • viszketés, idegentest érzés a gyulladt szemben
 • duzzadt szemhéjak

A gennyes kötőhártya-gyulladás kezelése

A szemet kintről befelé, a könny elfolyás irányába (az orr felé) töröljük át nedves vattapamaccsal, szemenként külön pamacsot használva. Ezt követően használjuk a szemorvos által felírt szemcseppet vagy kenőcsöt.  A gyógyszert nyitott szemrésbe, középre kell tenni.

Fontos tudni, hogy a gennyes kötőhártya-gyulladás rendkívül fertőző! Éppen ezért mindkét szem egyidejű kezelésére van szükség akkor is, ha csak az egyiknél jelentkeztek a tünetek. Ellenkező esetben néhány napon belül az ép szemen is kialakul a gyulladás, így a teljes gyógyulás is elhúzódik. A gyermek közösségbe ne menjen, mert jó eséllyel megfertőzi a többieket is, és érdemes a gyermek kedvenc játékait, „rongyiját” is fertőtleníteni, hogy ne fertőzze vissza önmagát.

A kötőhártya-gyulladás lehet vírusos eredetű is, azonban a tünetek és a kezelési mód is különbözik.

A vírusos kötőhártya-gyulladás tünetei

 • a kötőhártya vérbő, erezett,
 • a szem minimálisan váladékozik,
 • a szemhéjak duzzadtak,
 • a szem viszket, szúró érzés kíséri
 • láz, levertség, izomfájdalom is előfordulhat.

A vírusos kötőhártya-gyulladás oka

A nyálkahártyákon, így a kötőhártyán is megtelepedhetnek különböző vírusok, melyek elszaporodva okozzák a gyulladást.

„Vírusos kötőhártya-gyulladás esetében az antibakteriális szemcseppek hatástalanok, csak az esetleges bakteriális felülfertőződést gátolják meg, a betegség magától gyógyul” – mondta el Dr. Hangyál Éva szemész főorvos, aki hozzátette: „Amennyiben a vizsgálat során azt látjuk, hogy a szaruhártya is érintett, speciális szemcseppet írunk fel.”

Különböző allergiák is okozhatnak kötőhártya-gyulladást.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei

 • a kötőhártya, vérbő, duzzadt, erősen viszket, és ezek a panaszok általában az adott allergén jelenlétéhez jelentkeznek,
 • amennyiben a tüneteket pollenallergia okozza, a szénanátha egyéb tünetei is tapasztalhatók: vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés, fülviszketés.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás okai

A kötőhártyára tapadt pollenek, gombaspóra, háziporatka az arra érzékeny gyermekeken helyi allergiás, túlérzékenységi reakciót okoznak.

Kezelés

Az allergiás tüneteket csökkenthetjük, ha a szemhéjak bőrét tiszta vízzel naponta többször leöblítjük, a szembe hatóanyagmentes műkönnyet cseppentünk. Erőteljesebb tünetekkel járó, heves allergiás kötőhártya-gyulladás esetén antiallergiás hatóanyag tartalmú szemcseppet rendelhet az orvos, ez szteroidos szemcsepp is lehet, átmenetileg alkalmazható és kifejezetten orvosi utasításra, adott ideig és arányban szabad csak használni.

OptoKid Szemészeti Centrum