Levente tizenkét éves, hatodik osztályba jár. S bár a dioptriahiba, amelyet néhány éve felfedezett a gyermekszemész, nem nagy, a rövidlátás miatt a mindennapjaiban szükséges a szemüveg. Így azt állandóan viselnie kell. Szemüveggel az utolsó padból is kitűnően látja a táblát. Az élete egyik fontos területén azonban nehézséget okoz, hogy nem lát jól, olyan sportot űz ugyanis, amelyhez nem viselheti a szemüvegét: vízilabdázik.

„Heti négyszer van edzésem. A vízben elég nehéz szemüveg nélkül lennem, mivel távolra nem látok jól. Eddig úgy tudtam csak játszani, hogy a hozzám közel álló csapattársamnak passzoltam a labdát, vagy a társam jelezte, hogy merre dobjam, hol vannak a többiek. Nehezen látom távolról, hogy pontosan hova kell passzolnom”

– mesélte Levente, aki hozzátette: edzője tanácsára szeretné kipróbálni a kontaktlencsét, hogy játék közben is tisztán lásson.

Kaphat kontaktlencsét?

Mivel Levente csak 12 éves, szemész szakorvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, kaphat-e kontaktlencsét. Dr. Sipos Éva alapos képet szeretett volna kapni Levente szemének állapotáról, valamint arról, hogy Levente – ha csak alkalomszerűen is -, de meg tudja valósítani a lencse használathoz szükséges higiéniai feltételeket.

„Tizenkét éves korban, általában sportoláshoz, alkalomszerű használatra javasoljuk a kontaktlencsét. Ebben az életkorban a legcélszerűbb eldobható, úgynevezett napi lencsét viselni például edzésen vagy sportversenyeken, mivel ezek kezelése egyszerű: a tárolással, fertőtlenítéssel nem kell foglalkozni.  A gyermeknek csak a lencse felhelyezését és levételének módszerét kell megtanulnia. Azonban fontos részlet, hogy a későbbiekben azért szükséges a rendszeres szemorvosi vizsgálat, mert a gyermekszemésznek ellenőriznie kell, hogy a gyermek szeme megfelelően tolerálja-e a kontaktlencsét, vagy változott-e a dioptriája” – mondja dr. Sipos Éva.

Levente azon gondolkodik, hogy talán nem állna távol tőle a sportolói karrier. Ehhez azonban a medencében is tisztán kell látnia. Ezért döntött úgy, hogy ilyen fiatalon megtanulja annak használatát. Azt, hogy pontosan milyen kontaktlencse illik Levente szemére, már kontaktológus specialistánk: Istvánfi Kinga vizsgálta.  A kontaktlencse kényelmes viseléséhez ugyanis nemcsak a dioptria nagyságát kell pontosan meghatározni, hanem a szaruhártya elülső felszínének görbületét is, amely legalább olyan fontos információt hordoz a szemész számára, mint a dioptria-eltérés. Ezen vizsgálatához speciális, kontaktológiai tudás szükséges. Ezért fontos, hogy Levente első kontaktlencséjéhez, a sikeres sportteljesítményhez a gyermekszemészen kívül a kontaktológiai tudás is hozzájárult.

Sikeres vízilabdázást kívánunk!

A próbalencsét, az első kontaktlencsére várók ajándékba kapják szemészetünkön! Mindenkit szeretettel várunk kontaktológiai rendelésünkre.

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hogyan igazodjunk el a kontaktlencse rengetegben?

A kontaktlencsék viselésének időtartama

Kontaktológia, kontaktlencse-illesztés

Mi fordulhat elő kontaktlencse-viseléskor?

A kontaktlencse tisztítása, fertőtlenítése és tárolása