Miért fontos a napszemüveg? Az emberi szem számára látható fény spektruma a sugárzások 400-800 nm hullámhosszú tartományába esik.

A Földünket körülvevő légkör, különös tekintettel az ózon-rétegre kiszűri a 280 nm hullámhossz alatti sugarakat, azaz az UV-C sugárzást is. Az UV-A (320-400 nm) és az UV-B (280-320 nm) sugárzás azonban eléri a földfelszínt és az embereket. Az UV-B a felszínre jutó napfény kb. 0,5%-a, de a legtöbb akut és krónikus elváltozásért felelős.

Az UV-B sugárzás intenzitása függ a napsugár beesési szögétől (az évszaktól és a napszaktól), a földrajzi szélességtől, a tengerszint feletti magasságtól, valamint a közvetlen környezettől, ami a sugárzást visszaveri. A tengerszint feletti magasság növekedése 300 m-ként 4%-kal növeli az UV-sugárzás intenzitását. A hó 80%-ban, a vízfelszín 10-30%-ban, a homok és a beton 15-20%-ban veri vissza az UV-sugárzást. Ezek a napvédelem megválasztásához fontos információk. Az ablaküveg a teljes UV- B-t, míg az UV-A felét képes kiszűrni.

A sugárzás elleni védekezés fontosságát gyermek és serdülőkorban az is emeli, hogy a testfelszín 18 éves kor alatt kapja meg az egész életre szóló káros UV-sugárzás 80%-át!

Megoldás a napszemüveg:

A gyermekeknek kortól függetlenül javasolt a napszemüveg viselése, ha hosszan vannak nyáron a szabadban, télen a hóban, és különösen fontos szerepe van a szóródó fények kiszűrésében. Alapvető tulajdonságai a jó napszemüvegnek:

  1. Szűrje ki a teljes UV-spektrumot 400 nm-ig. Ennek garanciája, hogy a napszemüveget lehetőleg optikában vásárolják, és legyen a szemüvegen feltüntetve az „UV400 CE” jelzés.
  2. Szűrje ki a látható fény 75-80%-át, különös tekintettel a kék és lila színre.
  3. Egyenletesen legyen színezve, ne torzítsa a látnivaló képet. A napszemüveg színének megválasztásához több tényezőt is érdemes figyelembe venni. A szürke, barna és borostyánsárga lencse nem befolyásolja a színlátást. A sárga javítja a kontrasztérzékenységet, de kicsit megváltoztatja a színeket. A zöld csökkenti a csillogást, kiszűri a káros kék sugarakat is. A piros sportoláshoz kiváló, mivel a zöld háttér előtt növeli a kontrasztot.
  4. A napszemüveg formája anatómiailag kövesse az arcot, lehetőleg fedje le a lencse a teljes látóteret, és oldalt árnyékoljon a hátulról-oldalról érkező sugarak ellen. A speciális sportszemüvegek teljesen fedik a szemet és megakadályozzák a szemgyulladást okozó sugarak szemfelszínre jutását: gleccser-szemüveg, síszemüveg.