Ingyenes szemészeti szűréseink időpontjai frissítve!

A hatéves korú, III. kerületi lakcímkártyával rendelkező gyermekek részére szemészeti szűréseink pénteki napokon márciusban is!

A III. kerületi önkormányzattal megállapodva, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti Centruma péntek délutánonként, a magánellátás színvonalán, ingyenesen szűri a 6 éves korú gyermekeket az iskolakezdéshez kötődően.

Beutaló nem szükséges, azonban a gyermek lakcímkártyájának bemutatása a térítésmentes szűréshez minden esetben feltétel!

Az ingyenes szemészeti szűrést azok a gyermekek vehetik igénybe, akik betöltötték a 6 éves kort, illetve a születésnaptól számítva 2 hónapon belül részesei a szűrőprogramnak. (Példaként, a szeptemberi szűrésekre a 2013. július és szeptember között született gyermekek jogosultak. Az októberi szűréseken a 2013. augusztus és október között született gyermekeket láthatjuk el, és így tovább, ahogy a hónapok haladnak!)

A szűrés helyszíne: 1037 Budapest, Bokor u.17-21. Térkép (az Amfiteátrum mellett Óbudán)

A márciusi szemészeti szűrési időpontok:  péntekenként délután  12.30- 14.00 óráig. (2020.03.06., 03.13., 03.20., 03.27.)

A szűrések időpontját folyamatosan közzétesszük honlapunkon, és a III. kerületi Védőnői Szolgálatot is értesítjük róla havi rendszerességgel. Természetes az online bejelentkezési felületünkön is ezek az alkalmak lesznek felajánlva.

Bejelentkezés az OptoKid Szemészeti Centrum weboldalán online, egyszerűen, gyorsan, akár hétvégén és ünnepnapokon is:

III. kerületi gyermekek számára a  bejelentkezés pontos menetét tájékoztató leírásunk tartalmazza ITT.

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

Illetve telefonszámunk (ha a bejelentkezéshez segítségre lenne szükség) munkanapokon 08:00-19:00 óráig a +36 1 44 33 200 –as telefonszámon.

A foglalás tényéről megerősítő e-mait küldünk! Kérjük, a felületen, a külön a szűrésre létrehozott szemészeti időpontokat tartalmazó naptárat válasszák!

A foglalás lemondásának módja: az időpont lemondható az online foglalási rendszeren keresztül azon a módon, ahogy a foglalás megtörtént, de legkésőbb a foglalást megelőző 24 óráig!

KÉRÉSÜNK: Szemészeti Centrumunk tisztelettel kéri, hogy ha úgy alakul, hogy a szűrésre mégsem tud eljönni a gyermekkel a szülő (család), az időpontot vagy a fentebb írt módon valóban legyenek kedvesek lemondani, vagy telefonon jelezni kollégáinknak a +361 44 33 200-as telefonszámon, hogy legyen lehetősége más III. kerületi gyermeknek az adott időpontban az ingyenes szűrésre! Megértésüket előre is köszönjük!

Ismételten hangsúlyozzuk, a szűrésekre feltétlenül hozzák magukkal a gyermek lakcímkártyáját – mint már jeleztük -, mert a III. kerületi lakcímet a díjmentes jogosultság miatt szükséges ellenőriznünk! (Ennek hiányában a vizsgálatot nem tudjuk térítés mentesen elvégezni!)

A szemészeti szűrés összességében 30 percet vesz igénybe. Kérjük, hogy a vizsgálati időpont előtt 10 perccel érkezzenek a regisztrációhoz a felesleges várakozások elkerülése érdekében! A recepción feltétlen írják alá az adatkezelési nyilatkozatot, mert ennek segítségével tudjuk az ellátás tényét a kerületi Önkormányzat felé igazolni! A szűrés eredményéről minden szülő írásos szakvéleményt kap.

A szűrővizsgálatról

Az óvodáskor vége felé az iskolaérettségi vizsgálat során a védőnők által végzett szemészeti szűrés is az iskolába készülődés egyik fontos állomása. Azonban azt, hogy a gyermek valóban jól lát-e, illetve jól látja-e majd a táblát, a leghitelesebben a gyermekszemész képes megállapítani. Különösen akkor indokolt iskolakezdés előtt elvinni a gyermeket gyermekszemész specialistához, ha az egyik vagy mindkét szülő szemüveges, illetve, ha még sohasem vizsgálta szemész a gyermeket.

A szűrésen kiderülnek a legapróbb fénytörési hibák, illetve például a rejtett kancsalság, amelynek korrigálását – ahogy a többi gondnak is – a gyermek érdekében érdemes még az iskola előtt megkezdeni. Az életkorból adódóan a gyermekek szeme még rugalmas, így a fénytörési hibák egy részét képesek korrigálni, a gond tehát jórészt rejtve maradhat. Ezért fontos, hogy legkésőbb az iskolakezdés előtt, 6 éves korban kiderüljön, ha a szemnek (az agynak) segítségre lehet szüksége az éleslátáshoz, mert a koncentrálás, a figyelem kulcsa a jól látás. Gyakran a gyermek magatartási gondjai mögött is a környezet nem megfelelő észlelése áll. Ez lehet túlzott visszahúzódás a közösségi játékoktól, illetve ennek ellenkezője is, amikor a gyermeknek “egy perc nyugta sincs”.

A szűrések a gyermekek látásának megfelelő fejlődéséért, a tartós betegségek megelőzéséért, valamint az időben segítséget nyújtó korrekcióért (szemüveg, mint „gyógyszer”) rendkívül fontosak. Különösen hangsúlyos mindez a tabletek és mobiltelefonok korszakában, amikor a gyermekek látása az elektromos „kütyük” korai használatával statisztikailag mérhetően romlik. A szűrővizsgálat után a szülő írásos szakvéleményt kap, amelyben az esetleges további javaslatokat is feltüntetjük!

A gyermekszemész specialista javaslata alapján, ha a gyermeknek szemészeti vizsgálat szükséges, a szülő eldöntheti, hogy másik orvost, intézményt keres, vagy itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti Centrumában vizsgáltatja tovább a gyermeket. Ha ez utóbbit választja, a magánellátás vizsgálati díjából levonjuk az önkormányzat által már kifizetett szűrési díjat – így 8000 Ft-tal kevesebbe kerül a szülőnek a gyermek teljes szemészeti kivizsgálása.

Bejelentkezés az OptoKid Szemészeti Centrum weboldalán online, egyszerűen, gyorsan, akár hétvégén és ünnepnapokon is:

III. kerületi gyermekek számára a  bejelentkezés pontos menetét tájékoztató leírásunk tartalmazza ITT.

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE

Szükség esetén elérhetőségünk telefonon:+36 1 44 33 200.