Szemészeti szűrési akció augusztusban

Fókuszban az iskola

Az iskolakezdés előtt álló gyermekek számára hirdetünk ismét gyermekszemészek által végzett szemészeti szűrést rendelőnkben. Az óvodáskor vége felé az iskolaérettségi vizsgálat során a védőnők által végzett szemészeti szűrés is az iskolába készülődés egyik fontos állomása. Azonban azt, hogy a gyermek valóban jól lát-e, illetve jól látja-e majd a táblát, a leghitelesebben a gyermekszemész képes megállapítani. Különösen akkor indokolt iskolakezdés előtt elvinni a gyermeket gyermekszemész specialistához, ha az egyik vagy mindkét szülő szemüveges, illetve, ha még sohasem vizsgálta szemész a gyermeket.

Az augusztusi és szeptemberi, speciális szemészeti szűrés időpontjai:

  • augusztus 27. (kedd) 15.00- 18.00 óráig illetve
  • szeptember 6. (péntek) 13.30-18.00 óráig.

Gyermekszemészeti szűrésre időpontot az ugyfelszolgalat@optokid.hu e-mail címen lehet egyeztetni.

Amennyiben a szűrés alkalmával a gyermekszemész további vizsgálatot javasol (amely időigényes), arra egy következő, a szülő számára legmegfelelőbb időpontban kerülhet sor. A későbbi vizsgálat vizitdíjába beleszámítjuk a szűréskor kifizetett díjat, vagyis ezt az összeget a vizsgálat díjából levonjuk.

A gyermekszemészeti szűrést augusztus 27-én  dr. Sipos Éva Mária, szeptember 6-án dr. Reischl Mária szemész adjunktus végzi. A játékokkal, speciálisan a gyermekek szemészeti szűréséhez használatos eszközökkel végzett szűrésen a közelre és távolra látáshoz szükséges két szemes együttműködést, a szemek dominanciáját, a szemizmok egyensúlyát vizsgálja, a színlátás épségét ellenőrzi a gyermekszemész.

A szűrésen kiderülnek a legapróbb fénytörési hibák, illetve például a rejtett kancsalság, amelynek korrigálását – ahogy a többi gondnak is – a gyermek érdekében érdemes még az iskola előtt megkezdeni. Az életkorból adódóan a gyermekek szeme még rugalmas, így a fénytörési hibák egy részét képesek korrigálni, a gond tehát jórészt rejtve marad. Ezért fontos, hogy legkésőbb az iskolakezdés előtt, 6 éves korban kiderüljön, ha a szemnek (az agynak) segítségre lehet szüksége az éleslátáshoz, mert a koncentrálás, a figyelem kulcsa a jól látás. Gyakran a gyermek magatartási gondjai mögött is a környezet nem megfelelő észlelése áll. Ez lehet túlzott visszahúzódás a közösségi játékoktól, illetve ennek ellenkezője is, amikor a gyermeknek “egy perc nyugta sincs”.

 

Azonban nemcsak 6 éves korban javasolt a szemészeti vizsgálat iskolakezdés előtt, hanem minden korosztálynak, hiszen a gyermek látásfejlődését, tanulmányait, figyelmét, koncentráló képességét befolyásolja, hogy a környezetében észlelt ingereket, információkat, amelyek a szemen keresztül érkeznek meg, megfelelően képes-e befogadni.

Időpont egyeztetése a szűrési napokra: ugyfelszolgalat@optokid.hu

Időpont foglalása szemészeti vizsgálatokra más időpontokra illetve orvosokhoz a linkre kattintva, egyszerűen, gyorsan:

http://optokid.hu/rendelesre-jelentkezes/
http://optokid.hu/kapcsolat/
http://optokid.hu/

Szeretettel várjuk jelentkezésüket!

Címünk: 1037. Bp. Bokor u. 17-21. II. emelet OptoKid Gyermek-és Felnőtt szemészeti Centrum

Bejelentkezés

OptoKid Szemészeti centrum

ONLINE BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE