A nyár végén a gyermekes családokban indul a tanítás előtti felkészülés. Tanszerek, iskolatáska megvásárlása, új tornaruha, tornacipő beszerzése – mivel az előző évit a gyerek kinőtte. Gondolni kell a növekedéssel együtt járó egyéb változásokra. A növekedéssel a gyermekek szeme, látása is változik. Nem biztos, hogy még mindig érvényes az előző évi szemészeti vizsgálat negatív eredménye.

Az első osztályba kerülő gyermekek, 6 és 7 éves kor között átlag 5 cm-t nőnek. Ezzel együtt nő a szemgolyó, ami akár dioptria-változásban is megnyilvánulhat. Az első osztály előtt ellenőriznünk kell, hogy nincs-e rejtett dioptria-hiba (túllátás). Ez a gyermek szemére sokszoros túlmunkát terhelhet, amely az iskola egyébként is stresszel járó kezdését nehezítheti. A korábbi óvodás létben ezek az eltérések nem biztos, hogy panaszt okoztak.

A nagyobbaknál, ahol a családban vagy a szülők között valamelyikük rövidlátó, vagy pusztán nagyobbra nőtt már a gyermek, mint a szülei, a nyári növekedés előhozhatja a genetikailag kódolt szemészeti eltérést. A nyári szabadság, a pihenés alatt nem mindig veszik észre a gyermekek, hogy időközben romlott a távoli látásuk.

Mindenképpen javasolt augusztus-szeptemberben a gyermekek számára a szemészeti vizsgálat, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbi panaszok, mint a gyakori fejfájás, vagy a tanulási teljesítmény romlása. Fontos az is, hogy ha a szemészeti vizsgálat alapján szükségessé válik a szemüveg viselése, legyen idő a komoly iskolai munka megkezdése előtt elkészíttetni. A szemüveg ugyanis „gyógyszer” a szemészeti gondokra, amely a gyermek számára a látás biztonságát, az olvasás –írás könnyebb elsajátítását jelenti.

Dr. Hangyál Éva szemész főorvos

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

A témához kapcsolódó cikkek:

Gyermekszemészeti vizsgálatra indul a család

10 tipp, hogyan válasszunk megfelelő szemüveget gyermekünknek

 Gyermekszemészet – szakrendelések