Szemhéj széli gyulladás (blepharitis): a gyulladás a szemhéj szélét érinti. Kétféle szemhéj széli gyulladás létezik. Az egyik az elülső szemhéj gyulladása, a másik a hátulsó.

A tünetei a következőek: égető érzés, viszketés, duzzanat, a bőr korpázó hámlása, beszáradt váladék, könnyezés, homályos látás. Leggyakoribb oka a szemhéj belső felszínére nyíló – normál állapotban híg, átlátszó, olajos váladékot termelő – mirigyek hibás működése. Kiváltó oka még a fertőzés vagy más bőrbetegség. Kezelésénél elsődleges szerepet kap a szemhéj széli higiénia. Kivitelezése egyszerű, otthon is könnyen elvégezhetjük, az alábbiak szerint.

A szemhéj széli gyulladás kezelése

Meleg vizes borogatással a szemhéjszéleken felrakódott, beszáradt váladékot feláztatjuk, így a sűrű váladékuktól elzáródott mirigyek kivezető csöveit újra szabaddá tehetjük. Fontos, hogy a borogatáshoz tiszta, felforralt, majd kellemesen meleg hőmérsékletűre hűtött vizet használjunk. Óvakodjunk a bőr leforrázásától és ne használjunk kamillát vagy egyéb gyógynövényes főzetet, mert ez utóbbiak az egyébként is érzékeny bőrt allergizálhatják. A korpásodásra hajlamosak a borogatáshoz használt vízbe cseppenthetnek egy-két csepp babasampont. Súlyosabb esetekben  antibiotikum és szteroid kezelés is szükségessé válhat.

ELŐZŐ (árpa)                                            KÖVETKEZŐ (jégárpa)

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT RENDELÉSEINKRE: 06 1 44 33 200

Bejelentkezés online

Rendelésre jelentkezés