Szürkehályognak nevezzük azt a szembetegséget, amikor az egyébként tiszta, átlátszó szemlencsében részlegesen vagy teljes egészében átlátszatlan területek alakulnak ki.

Ép állapotban a szemlencse teljesen átlátszó. Alakja és helyzete révén jelentősen hozzájárul a szem össztörőerejének  kialakításához.  Részt vesz az alkalmazkodás folyamatában; a törőerő változásával a látásélesség közelre és távolra való beállítását szabályozza.

A szemlencse átlátszatlanná válása, elszürkülése a látásélesség – különböző mértékű- csökkenését okozza.

Szürkehályog gyermekkorban, sőt, csecsemőkorban is előfordulhat. Ezek nagy része veleszületett állapot , sokszor fejlődési rendellenesség okozza, amely a szem egyéb részeit is érintheti. A hályog elhelyezkedésétől és méretétől függően néha véletlenszerűen  derül ki szemészeti vizsgálat alkalmával, néha azonban látásromlást , esetleg következményes tompalátást okozhat. Általában az idő előrehaladtával már nem változik. Szintén lehet veleszületett vagy későbbi életkorban kialakult  a szerzett szürkehályog, aminek valamilyen fertőzés  ( pl. magzati korban rubeola ) vagy gyulladás, gyógyszerek , esetleg anyagcserezavar az oka.

A felnőttkorban ( leggyakrabban idősöknél)  kialakuló szürkehályog a korábban tiszta , átlátszó szemlencse fokozatos elszürkülése. A kezdetben enyhefokú  látászavar idővel   teljes látásvesztésig fokozódhat, amin csak az elszürkült lencse eltávolítása segíthet.

Minden életkorban , általában rohamosan kialakuló szürkehályogot okoz a szem és  ezen belül a lencse sérülése. Ilyenkor mielőbbi beavatkozás szükséges a további komplikációk megelőzésére.

A szürkehályog kimutatására  általános szemészeti vizsgálat keretén belül van lehetőség, akár szűrővizsgálat formájában is.

Elsősorban megállapítjuk a páciens külön-külön szemmel nézett, szemüveggel korrigált látásélességét. A látásromlás mértéke befolyásolja az elvégzendő műtét időpontját.

Biomikroszkópos vizsgálattal tájékozódunk a szem elülső részeinek állapotáról, a szemlencse átlátszóságáról, az esetleges átlátszatlan területek helyéről, méretéről.

Szemfenéki tükrözéssel megállapíthatjuk, hogy az elszürkülés mennyire csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét, mennyire láthatóak a szem belsejének  képletei.

Dr. Reischl Mária szemész adjunktus

Október a látás hónapja! Szeretettel várjuk akciós szemészeti szűréseinken!