Távollátás (hyperopia): a távollátó fénytörési hiba lényege az, hogy a szembe érkező fénysugarak az éleslátás helye mögött egyesülnek. Ebben az esetben a gyermek pihenő szemállásban távolra is, közelre pedig még inkább homályosan lát.

Mivel ebben a korban a szem nagyon rugalmas, nagy az alkalmazkodóképessége, ezt a fajta fénytörési hibát a gyermek a belső szemizmok erőltetésével le tudja győzni, képes lehet távolra is, közelre is élesen látni. A környezet (szülő, óvónő) esetleg észre sem veszi, hogy valami gond van a gyermek szemével.

Az állandó szemizom-erőltetés azonban nagy megterhelést ró az idegrendszerre és a szemre, ami időnkénti homályos látásban, fejfájásban, szemvörösségben, könnyezésben mutatkozik meg, vagy abban, hogy a gyermek nem szívesen rajzol, színez, legózik, kerüli a közeli munkát. Ezen kívül kancsalság alakulhat ki, amit az erőlködés vált ki. Ennek az a veszélye, hogy a kancsalító szem tompalátóvá válik, és a gyermek a későbbiekben sem lesz képes a két szemét együtt használni. A távollátó fénytörési hiba szemüveggel javítható.

ELŐZŐ (homályok)                                                  KÖVETKEZŐ (rövidlátás)

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT RENDELÉSEINKRE: 06 1 44 33 200

Bejelentkezés online: http://optokid.hu/rendelesre-jelentkezes/