Egy nemrég megjelent tanulmány szerint már a 4 év alatti gyermekek is használnak okostelefont és tabletet.

A megkérdezett szülők szerint a legnépszerűbb eszköz a gyermekek körében a tablet, amelyet átlagban több mint 20 percet használnak naponta. A tanulmány egyik szerzője szerint ennek az egyik előnye, hogy kialakul a gyerekek digitális írástudása. Azonban hozzátette azt is, hogy a gyerekeknek szükségük van aktív társadalmi életre, és ebben a digitális eszközök korlátozó hatását a szülőknek kell szabályozni.

A tanulmány eredményei alapján egy szakértő azt a következtetést vonta le, hogy az okostelefonok és a tabletek használata a gyerekek körében egyértelmű trend, amiről viszont az egyes szülők is tehetnek, hiszen így próbálják helyettesíteni a bébiszittert.

Serious woman holding her baby while using a tablet pc

A szülők elismerték, hogy azért engedik a gyerekeknek használni a tableteket, mert így nyugodtan tudják őket tartani, valamint ha olyan helyekre mennek, ahol viselkedni kell, akkor lekötik, és szórakoztatják is őket.

A tanulmány során 350 olyan szülőt kérdeztek meg, akiknek 6 hónapostól egészen 4 éves korig van gyermekük. A kérdőív a televízió, mobil eszközök, számítógépek és videójátékok használatára tért ki. A megkérdezettek 97%-ának van otthon TV-készüléke, 83%-ának tablet is, valamint 77%-ának van okostelefonja. Számítógéppel 58%, internet-hozzáféréssel pedig 59% rendelkezik. Azoknál a családoknál, akiknél van idősebb gyermek, általában már saját tabletjük vagy telefonjuk van.

bébi tablet 1

A tanulmány készítői azon nem lepődtek meg, hogy a gyerekek mindennap használják az okostelefonokat vagy a tableteket, azonban az meglepte őket, hogy milyen gyakorisággal használják azt, valamint, hogy hány gyereknek van már saját eszköze, és hogy segítség nélkül is tudják használni.

A mára már 10 éves korú gyerekek 77%-a használt 2 éves korban telefont játszásra vagy videó nézésre. Az eredmények szerint a 4 évesek csaknem a felének és a 2 évesek egynegyedének nem volt szüksége segítségre. Az iskolában nem okozott semmi problémát és különbséget, hogy a gyereknek van saját mobiltelefonja. A szülők 70%-a nyilatkozta azt, hogy amíg a gyerek játszott, ők addig nyugodtan el tudták végezni a háztartási teendőiket. A többség pedig azt vallotta, hogy ezzel le tudják foglalni a gyerekeket, ha nyilvános helyre mennek.

bébi tablettel 8

A kutatás egyik pszichológus szakértője hozzátette, hogy egy mobil nem helyettesítheti a szülőt. Valamint elmondta, hogy ő úgy gondolja, hogy az ilyen eszközök helyett inkább az olvasásra kellene rászoktatni a gyermeket, vagy pedig magának a szülőnek kellene felolvasnia. Körübelül a szülők fele nyilatkozta, hogy használnak különböző alkalmazásokat az okostelefonokon a gyerekek számára, különösen oktatási és szórakozási célból.

A tanulmány megállapította, hogy a résztvevő családok gyerekei több időt töltenek tévénézéssel naponta, mint 45 perc. Továbbá arra is fény derült, hogy átlagosan 27 percet néznek videókat vagy TV- műsorokat a tableten vagy az okostelefonon, valamint 22 percet egyéb alkalmazások használatával töltenek.

bébi tablettel 7