Tompalátás (amblyopia) az, amikor a látáscsökkenés látszólag egészséges szemen alakul ki, vagy a szem elváltozásai nincsenek arányban a csökkenés mértékével. Nagyon fontos tudni azt, hogy a tompalátás csak gyerekkorban javítható, felnőttkorban már nem. Minél fiatalabb korban kezdődik a kezelés, annál nagyobb eséllyel érhető el teljes javulás.

Mi az a tompalátás?

Aránylag ritka a veleszületett forma, sokkal gyakrabban a szem nem használásából ered. Ilyenkor a látás valamilyen okból nem gyakorlódott be, vagy a látásból kiesett. Oka lehet a fény útjának akadálya, pl. veleszületett szürkehályog, szaruhártya-heg esetén. Nem, vagy nem kellően korrigált dioptriahiba, a két szem fénytörésének különbsége szintén okozhat tompalátást. Kancsalság esetén a kancsalító szem látása csökkenhet jelentős mértékben.

Tompalátás gyógyításában elsősorban a látást akadályozó okok megszüntetésére törekszünk, amennyiben ez lehetséges. Szürkehályog eltávolításával, a lehető legpontosabban korrigáló szemüveg felírásával biztosítjuk a lehetőséget a tompalátás javulására. Sok esetben kényszerülünk arra, hogy a jól/jobban látó szem takarásával fejlesszük a látóélességet.

FELHÍVÁS! JÁTÉKKAL A TOMPALÁTÁS ELLEN!
Tompalátás kezelésének kiegészítése egy otthon használható, háromdimenziós, interaktív videojátékszerű orvostechnikai eszközzel, klinikai vizsgálat keretében. Ismerje meg.

Dr. Reischl Mária
Szemész adjunktus

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT RENDELÉSEINKRE: 06 1 44 33 200

Bejelentkezés online

Rendelésre jelentkezés