A zöldhályog a látóidegfő különböző okok miatt kialakuló elváltozása. Január 28. a zöldhályog szűrés napja az OptoKid Látáscentrumban! A szűrés díja 2000 Ft.

A zöldhályog (glaucoma) gyakran, de nem minden esetben jár emelkedett szembelnyomással. Kezelés nélkül vagy késői felismerés esetén maradandó látásromlást okozhat. Az idegrostokat oxigénnel, tápanyaggal ellátó erek beszűkülnek vagy elzáródnak és emiatt a látóideg rostjai fokozatosan elpusztulnak. A cukorbetegség után a glaucoma a második leggyakoribb vaksági ok a világon. A kockázati csoportba tartozó emberek közül minden 10. ember már kialakult betegséggel kerül szemész elé, minden 100. beteg viszont már későn jut el vizsgálatra.

A zöldhályog oka

A szemnyomást szemgolyóban termelődő folyadék – a csarnokvíz – mennyisége határozza meg. Ha több folyadék termelődik, mint amennyi távozni tud a szemgolyóból, az megemeli a zárt szemgolyó nyomását. Ennek a folyamatnak sok kiváltó oka lehet. A leggyakoribb (90%-ban) a megbetegedés elsődleges, azaz nincs közvetlen kiváltó oka, hanem a csarnokvíz elvezető rendszerének, akár genetikailag is meghatározott betegsége. Másodlagosan is kialakulhat szemészeti ok miatt (fejlődési rendellenesség, gyulladás, sérülés stb.), helyi, szemészeti gyógyszeres kezelés vagy egyéb betegségek gyógyszeres kezelésének mellékhatásaként.

A zöldhályog szűrése

A zöldhályog szűrése a legtöbb szemészeti rendelőben elvégezhető. A szemfenékvizsgálat közben leellenőrizhető a látóidegfő állapota, a szemnyomás pedig különböző mérőműszerekkel meghatározható. A két vizsgálat eredménye alapján dönt a szemész szakorvos a további kivizsgálás elrendeléséről. Ezek közé tartozik a szaruhártya vastagságának mérése, a látótér vizsgálata, a látóidegfő OCT (optikai koherencia tomográf) vizsgálata. Amennyiben a vizsgálat eredményei megerősítik a glaucoma diagnózisát, haladéktalanul meg kell kezdeni a betegség kezelését a látási funkciók megőrzése érdekében.

A zöldhályog kezelése

Elsődleges kezelés szemcsepp használata, amivel a szembelnyomást a csarnokvíz termelődés csökkentésével alacsonyabb szintre vihetjük, ezáltal a látóidegfő keringését javíthatjuk. Rendszeres ellenőrzéssel és a kezelés szigorú betartásával a látásvesztés lehetősége minimumra csökkenthető. Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a várt eredményt glaucoma ellenes szemműtét szükséges, amivel a csarnokvíz elfolyását segíthetjük.

Az időben felismert és kezelt zöldhályog feltétele a szemészeti szűrés, amelyen a specialista (szemész/diplomás optometrista) gyorsan, néhány perc alatt meghatározza szemünk, látásunk állapotát. A zöldhályog kezelésében döntő szerepet játszik az idő!

Dr. Hangyál Éva

Szemész főorvos

Szeretettel várjuk 2019.  január 28-án, hétfőn délután 14:00 órától, akciós szűrési napunkon! A szűrés díja 2000 Ft. A  szűrés végeztével minden páciensünk megkapja a vizsgálati eredményt, amely alapján, szükség esetén teljeskörű szemészeti vizsgálatra kerülhet sor, előre egyeztetett időpontban.