A zöldhályog (glaucoma) látásromlást vagy akár vakságot is okozhat, ha nem diagnosztizálják és nem kezdik meg a kezelést időben.  Január 28. a zöldhályog szűrés napja az OptoKidben, kivételesen felnőtteknek! A szűrés díja 2000 Ft.  A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden századik beteg túl későn jut el a szemészeti vizsgálatra, és minden tizedik beteg, aki szemorvoshoz fordul, már kialakult betegséggel küzd. A glaucoma szűrés fájdalommentes és mindössze néhány percig tart, negyvenéves kor fölött pedig mindenkinek ajánlott – mondja el Istvánfi Kinga, az OptoKid Szemészeti és Binokuláris Látáscentrum szemésze.

A glaucoma okai

A szemnyomást a csarnokvíz – a szemgolyóban termelődő folyadék – mennyisége határozza meg. A szemgolyó nyomását megemeli, ha több folyadék termelődik, mint amennyi távozni tud. A folyamatnak több kiváltó oka is lehet. A glaucomának általában – az esetek kilencven százalékában – közvetlen kiváltó oka nincs. Lehet a csarnokvíz elvezető rendszerének genetikailag meghatározott betegsége, illetve kialakulhat szemészeti okok miatt (például gyulladás, sérülés), vagy akár szemészeti vagy egyéb gyógyszeres kezelést követően.

Szeretettel várjuk 2019.  január 28-án, hétfőn délután 14:00 órától, akciós szűrési napunkon! A szűrés díja összesen 2000 Ft. A  szűrés végeztével minden páciensünk megkapja a vizsgálati eredményt, amely alapján, szükség esetén teljeskörű szemészeti vizsgálatra kerülhet sor, előre egyeztetett időpontban! Bejelentkezés:+36 1 44 33 200

A glaucoma szűrése

„A zöldhályog szűrésen szemfenékvizsgálatot végzünk, melynek során a látóideg állapotáról tudunk tájékozódni. A szemnyomást pedig egy speciális eszközzel mérjük, ez szintén fontos információkat árul el a szemről. A két vizsgálati eredmény alapján kérhet a szemész további vizsgálatokat, például a szaruhártya vastagságának a mérését, a látótérvizsgálatot és a látóidegfő optikai koherencia tomográf vizsgálatát. Ha az eredmények igazolják, hogy valóban zöldhályogról van szó, a kezelést azonnal elkezdjük – mondja Istvánfi Kinga szemész.

A glaucoma kezelése

A szembelnyomást a csarnokvíz-termelődés csökkentésével lehet alacsonyabb szintre állítani. Ezzel javul a látóidegfő keringése. Ehhez szemcseppet használunk. A látásvesztés lehetősége rendszeres ellenőrzéssel és a kezelés szigorú betartásával minimumra csökkenthető. Ha a gyógyszeres kezelés során nem kapjuk meg a várt eredményt, szemműtét válik szükségessé, ez a csarnokvíz elfolyását segíti.

A gyógyulásban fontos az idő

Az idő döntő szerepet játszik a glaucoma kezelésében. A szemészeti szűrés során – mely csupán néhány percig tart – a szem és a látás állapota feltérképezhető, és ha a zöldhályog diagnosztizálásra kerül, azonnal megkezdhető a kezelés.

 Optokid Szemészeti Centrum